Om Pluskommissionen
Pluskommissionen är ett initiativ som arbetar för en mer positiv syn på livserfarenhet och för att bättre tillvarata all outnyttjad kompetens. Vi vill öka möjligheterna för den som är 65+ att verka på arbetsmarknaden och som demokratisk företrädare.
Målet är att skapa plusvärden för samhälle, företag och individer. Vi är övertygade om att med fler plussare kvar på arbetsmarknaden så skapas ett mer hållbart arbetsliv för alla.
I en undersökning som Pluskommissionen låtit göra uppger 85% av svenskarna att de upplever en tydlig åldersgräns redan från 50 års ålder för när man inte längre är attraktiv på arbetsmarknaden. Detta samtidigt som 6 av 10 kan tänka sig att fortsätta jobba även efter att de nått pensionsåldern.
Detta är ett enormt slöseri som vi vill ändra på.
3 frågor till Pluskommissionens generalsekreterare
John Mellkvist har länge varit engagerad i åldersfrågor och var en del av regeringens Delegation för senior arbetskraft (2018-2020). Han har skrivit boken Välj din ålder och arbetar till vardags som rådgivare på Kreab.
Varför behövs Pluskommissionen?
För att Sverige som land ska bli bättre på att ta tillvara den stora potential som finns i den seniora arbetskraften – på ett sätt som skapar plusvärden för både individer, företag och samhället i stort. Det behövs en samlad röst för alla som kan och vill fortsätta vara aktiva även efter att de nått sin pensionsålder. Attityderna till åldrande i allmänhet och äldre i synnerhet behöver stärkas för att frigöra fler möjligheter under våra allt längre liv.
Vilka frågor kommer kommissionen att driva?
Vi kommer verka inom alla frågeområden som påverkar möjligheterna till ett långt och rörligt arbetsliv för fler. Mer specifikt handlar det om att öka åldersspridning och åldersrepresentation i företag och organisationer, att förmedla kunskap och insikter om hur ökad åldersmedvetenhet bidrar till lönsamhet och samhällsnytta, men också till bättre hälsa. Ett viktigt arbete blir också att motverka ålderism och diskriminering på arbetsmarknaden.
Hur uppstod ditt engagemang för åldersfrågor?
Jag är uppvuxen i en familj med stor åldersspridning och har själv alltid värdesatt umgänge över generationsgränserna. Det har gjort att jag sedan barnsben funderat mycket över ålderns och inte minst åldersskillnaders betydelse på olika sätt. När jag var i 45-årsåldern noterade jag hur många i min egen ålder mötte ett omotiverat stort motstånd på arbetsmarknaden. Något som rimmade illa med såväl det faktum att vi lever längre och friskare liv, de ökande kompetens- och omställningsbehoven i många sektorer – och också utifrån kapaciteten hos allt fler aktiva seniorer.
Pluskommissionen